Hoe werken projectmodellen?

Bij het gebruik van projectmodellen kan ingesteld worden of projecten de inrichting van het projectmodel blijven volgen, of dat de projectmanager de rechten heeft om de projectinrichting zelf aan te passen. Deze rechten kunnen ingesteld worden voor tabbladen, canvassen en Kanban-lijsten.

Op het moment dat een project gestart wordt, worden de instellingen van het projectmodel overgenomen in het project. Wanneer de projectmanager vanuit het projectmodel niet toegestaan wordt de instellingen van zijn/haar project te wijzigen, zullen alle wijzigingen die in het model gemaakt worden automatisch toegepast worden op alle projecten die op het betreffende model gebaseerd zijn.

1. Ga via Start naar jouw OU.

2. Kies het tabblad Modellen. Onder het kopje Projectmodellen kun je een bestaand model aanpassen of een nieuw projectmodel aanmaken.

3. Klik op het projectmodel om de instellingen aan te passen en klik op de knop Projectmodel instellingen rechts bovenin het scherm.

4. Vervolgens verschijnt een pop-up waarin je de rechten van de projectmanager kunt instellen. Je kunt hierbij kiezen om de projectmanager rechten te geven om zichtbaarheid van tabbladen aan te passen, canvassen te bewerken en/of Kanban-lijsten te bewerken.

Wat is het effect op bestaande projecten als de instellingen aangepast worden?

Het activeren van bovenstaande instellingen, waarbij de projectmanager rechten heeft om de instellingen in zijn/haar project aan te passen, zal tot het onderstaande gedrag leiden:

Projectmanagers kunnen zichtbaarheid tabbladen overrulen

Als de projectmanager rechten krijgt om de zichtbaarheid van de tabbladen in te stellen, zullen in eerste instantie de tabbladen zichtbaar zijn zoals dit ook in het model ingesteld kan worden. Daarna kan de projectmanager zelf tabbladen in- of uitschakelen via het tandwielicoon linksonder in het scherm.

Wanneer de optie voor het instellen van de zichtbaarheid door de projectmanager wordt uitgeschakeld, zullen de projecten gebaseerd op het betreffende model de instellingen van het model gaan volgen. De zichtbaarheid van de tabbladen zoals deze ingesteld waren door de projectmanager worden hiermee overschreven.

Projectmanagers kunnen canvassen bewerken

Als de manager via de instellen rechten krijgt om zelf de canvassen te bewerken, dan zullen de canvassen terugvallen naar de instellingen zoals deze waren bij de start van het project. Daarna kan de projectmanager, voor zijn/haar projecten, de instellingen van de canvassen op aanpassen voor de volgende onderdelen:

• Het tabblad overzicht
  • De canvassen van de producten in het tabblad Project planning
  • De canvassen voor de lijsten op het kanban bord

Wanneer de optie voor het bewerken van de canvassen door projectmanagers uitgeschakeld wordt, zullen bij bestaande project, gebaseerd op het betreffende model, de canvassen uit het projectmodel worden overgenomen en zijn de eigen ingestelde canvassen door de projectmanager niet meer zichtbaar.

Projectmanagers kunnen kanban-lijsten bewerken

Als de projectmanager de rechten krijgt om de kanban-lijsten te bewerken, zal bij de eerstvolgende keer dat het kanban-tabblad wordt geopend gevraagd worden om de bestaande items (opnieuw) in één van de kolommen te plaatsen. Aanpassing die daarna in het model worden gedaan hebben dan geen invloed meer op de bestaande projecten.

Wanneer de optie voor het bewerken van de kanban-lijsten door projectmanagers wordt uitgeschakeld, zullen de lijsten zoals gedefinieerd in het projectmodel worden toegepast op alle bestaande projecten gebaseerd op het betreffende model. Ook hierna zullen de projectmanager, bij de eerste keer dat het kanban-tabblad benaderd wordt, gevraagd worden de bestaande items opnieuw in één van de lijsten te plaatsen.