1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Jira connectiviteit
  4. Jira koppeling in Fortes Change Cloud

Jira koppeling in Fortes Change Cloud

Aanmaken nieuwe Jira koppeling in Fortes Change Cloud

Note:
– om de koppeling met Fortes Change Cloud te realiseren moet de API gebruiker in Jira administrator rechten hebben
– de taalinstellingen in het profiel van de API gebruiker in Jira moet in het [Engels] staan

Om een koppeling te maken met een Jira applicatie kunnen de onderstaande stappen worden doorlopen. Zorg er, bij een intern gehoste versie van de Jira applicatie

Navigeer naar de app Jira connectiviteit in de app-selector.

De Jira connectiviteit app bevat alle benodigde aspecten die geconfigureerd moeten worden om gebruik te kunnen maken van de integrale koppeling met Jira.

Klik hiervoor op de app-selector (linkboven in het scherm) en klik daar op tegel Jira connectiviteit.

Toevoegen nieuwe Jira applicatiekoppeling

Klik in het scherm van de Jira connectiviteit boven de lijst Jira applicaties links op + Link toevoegen.

Hiermee wordt een nieuwe koppeling toegevoegd en wordt het configuratiescherm voor de nieuwe koppeling getoond. Hierbij wordt er voor de specifieke koppeling een Consumer Key en Public Key gegenereerd. Deze zijn benodigd in de vervolgstappen.

Koppeling toevoegen in de Jira applicatie

Klik in de Jira applicatie op de instellingen (rechtsboven in het scherm). Kies hier vervolgens voor Producten in de optielijst. Dit is de plek in de Jira applicatie waar alle koppelingen naar externe applicatie aangemaakt en beheerd kunnen worden.

Klik in het scherm Applicatielinks in Jira op de knop ‘Link aanmaken’. Hiermee wordt een pop-up scherm getoond, waar vanuit de configuratie verder ingesteld kan worden.

Kies in het pop-up scherm kies je voor de optie Directe applicatielink en vul daarbij de Applicatie URL de URL in van de Fortes Change Cloud applicatie en klik vervolgens op Doorgaan.

Omdat de basis-URL van de Fortes Change Cloud bij het aanroepen in de browser een toevoeging krijg (/jsp/loginForm.jsp) zal Jira hiervoor een melding geven. Vink in dit scherm de optie Gebruik deze URL aan en klik op Doorgaan. Hiermee wordt de koppeling ingesteld met de basis-URL.

In het scherm dat vervolgens getoond wordt, kunnen de verdere inhoudelijke gegevens voor de koppeling worden ingevoerd. Dit zijn zijn:

Applicatienaam: Vul hier de naam van de te koppelen applicatie in (Fortes Change Cloud)

Applicatietype: Kies hier voor Algemene applicatie

Naam Dienstverlener: Vrij in te vullen (

Consumentensleutel: Plak hier de Consumer key die gegenereerd is bij het aanmaken van de koppeling.

Gedeeld geheim: Plak hier de Public key die gegenereerd is bij het aanmaken van de koppeling.

Aanvraagtoken-URL/ Toegangstoken-URL/ URL autoriseren: Voer voor al deze 3 velden de basis-URL in van de Fortes Change Cloud applicatie (http://voorbeeld.fortes-online.com)

Maak inkomende link aan: Vink deze optie aan

Druk na het invullen van de bovenstaande gegevens op Doorgaan.

In het laatste scherm moet nogmaals de Gebruikerssleutel (Consumer key) en de Openbare sleutel (Public key) worden ingegeven. Vul hierbij ook de Klantnaam in (voor deze koppeling kan hier Fortes Solutions worden ingevuld). Na het drukken op Doorgaan zal de koppeling in Jira worden afgerond en zal deze verschijnen in de lijst met applicatielinks.

Na het toevoegen van de Fortes Change Cloud applicatie in Jira, moeten vervolgens de gegevens van de Jira applicatie in de Fortes Change Cloud worden toegevoegd (volgende stap).

Invullen gegevens Jira applicatiekoppeling in Fortes Change Cloud

Vul onder stap 2 in het veld URL de basis URL van de Jira applicatie in. En druk daarna op Test stap 1 en 2.

Wanneer de eerste twee stappen correct zijn uitgevoerd, zal de volgende melding worden getoond:

Stappen 1 en 2 zijn succesvol geconfigureerd. Ga verder met stap 3.

Autorisatie voor communicatie koppeling in Jira

Klik bij stap 3 op de link naast Autorisatie-URL. Hiermee wordt een nieuw tabblad in de browser geopend.

In dit nieuwe tabblad wordt gevraagd om het toe te staan dat de Fortes Change Cloud applicatie lees- en schrijfrechten toegekend krijgt in de Jira applicatie. Dit is nodig om informatie op te halen en weg te schrijven voor gekoppelde items in beide applicaties. Druk op Toestaan om dit toe te staan.

Na het toestaan wordt er een kort bericht getoond. Hierin is een verificatiecode opgenomen. Kopieer deze code en voer de volgende stap direct uit (de code is maar een beperkte tijd geldig).

Ga dan terug naar de configuratie in de Fortes Change Cloud applicatie en plak de gekopieerde verificatiecode in het veld Verificatiecode. Druk vervolgens op Test stap 3.

• Wanneer stap 3 succesvol is afgerond, dan wordt de volgende melding getoond:

De koppeling is succesvol geconfigureerd

Na het succesvol doorlopen van alle stappen zal de koppeling zichtbaar zijn in het algemene overzicht van de Jira Connectiviteit app en daar de status Beschikbaar hebben. Hiermee is de koppeling gereed voor het gebruik in de Teamconfiguraties..

Opzetten configuraties voor teaminrichting

Na het configureren van de applicatie link zal vervolgens een teamconfiguratie ingesteld moeten worden. Hiervoor zijn twee niveaus beschikbaar:

Jira teams selecteerbaar in Fortes portfolio’s
Jira teams selecteerbaar in Fortes programma’s / projecten

Bepalen niveau van informatie-uitwisseling

Wanneer er volledige initiatieven (binnen het SAFe framework ook wel Epics) doorgezet worden naar de Jira applicatie, kies dan voor het instellen van de configuratie op het niveau Jira teams selecteerbaar in Fortes portfolio’s.

Wanneer de koppeling op basis van items uit de programma’s of projecten (binnen het SAFe framework ook wel features) gerealiseerd moet worden, kies dan voor het instellen van de configuratie op het niveau Jira teams selecteerbaar in Fortes programma’s / projecten.

Instellen van de configuratie voor teams

Klik op de puntjes boven de lijst van het niveau waarop de uitwisseling van informatie gewenst is. En kies in het menu voor de Beheer configuraties.

In het vervolgscherm worden de bestaande configuraties getoond. Om en nieuwe configuratie toe te voegen kan je klikken op + Configuratie toevoegen.

Vul de naam van de configuratie in bij het veld Naam en selecteer bij Jira applicatiekoppeling de koppeling die bij de eerdere configuratie is aangemaakt.

Kies vervolgens welke issue type gebruikt moet worden bij het aanmaken van items vanuit Fortes Change Cloud in de Jira applicatie.

De laatste stap is het instellen van de specifieke veld mapping. Deze mapping wordt voor de informatiestroom in beide richtingen separaat ingesteld. Het aantal velden dat opgenomen wordt in de mapping is vrij.

Onder Veld mapping Jira naar Fortes Change Cloud kunnen de velden ingesteld worden. Kies hierbij aan de linkerkant het betreffende veld uit de Jira applicatie en koppel dit met de selectie aan de rechterkant met een veld uit de Fortes Change Cloud.

Onder Veld mapping Fortes Change Cloud naar Jira kunnen de velden ingesteld worden. Kies hierbij aan de linkerkant het betreffende veld uit de Fortes Change Cloud applicatie en koppel dit met de selectie aan de rechterkant met een veld uit de Jira applicatie.

Klik na het instellen van de mapping op Aanmaken. Hiermee is de configuratie opgeslagen en is deze zichtbaar in de lijst met configuraties. De configuratie kan vervolgens gebruikt worden om één of meer teams mee aan te maken

Aanmaken teams voorgebruik in de Fortes Change Cloud

Om de koppeling met de Jira applicatie te kunnen toepassen in de Fortes Change Cloud applicatie, zal/zullen er als laatste stap één of meerdere teams toegevoegd moeten worden in de applicatie.

Toevoegen van Jira teams in de Fortes Change Cloud applicatie

Klik om een team toe te voegen op + Team toevoegen boven de lijst waar in de vorige configuratiestap een team configuratie is aangemaakt.

Vul in het vervolgscherm de Naam van het team in het vel Naam. Optioneel kan er ook een korte naam (3 letters) toegevoegd worden in het veld Korte naam.

Als het gewenst is om ook tijd te kunnen registreren in de Fortes Change Cloud applicatie, kunnen in het veld Leden voor tijdregistratie de betreffende gebruikers toegevoegd worden.

Selecteer vervolgens in het veld Configuratie de configuratie voor teams die eerder aangemaakt is.

Na het selecteren van de configuratie, kan het project uit Jira gekozen worden onder Jira-teambord identificatievelden. In dit onderdeel stap de optie Project vast geselecteerd en zal er een keuze gemaakt moeten worden uit de beschikbare project in Jira.

Als laatste (optionele) stap kunnen onder Jira-teambord identificatievelden één of meerdere extra velden worden geselecteerd die met een vaste waarde worden gevuld. Dit is voornamelijk bedoeld om gegevens mee te sturen die de filtering van de Kanban borden in de Jira applicatie aansturen.

Klik vervolgens op Aanmaken om het team toe te voegen in de Fortes Change Cloud applicatie. Het team is hierna ook zichtbaar in de overzichtslijst met teams.

Na het uitvoeren van alle bovenstaande stappen is de configuratie afgerond en zijn de aangemaakte teams gereed voor gebruik in de functionele apps van de Fortes Change Cloud.