1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Project
  4. Klassieke rapportage
  5. Hoe werk ik met de klassieke rapportage?

Hoe werk ik met de klassieke rapportage?

De klassieke rapportage tab stelt je in staat rapportages te ontwikkelen die de gegevens van een project precies weergeven zoals jij dat wilt!

In dit artikel vind je antwoord op de volgende vragen:

Wat is het doel van de klassieke rapportage?

Rapportages in en met Fortes Change Cloud kennen twee vormen: on screen rapportages met behulp van weergaven en widgets, en automatische rapporten in Excel of Word. Een on screen rapportage kun je inrichten zoals jij het wilt door filters in te stellen en kolommen toe te voegen. Een combinatie van filters en kolommen sla je op als weergave, zodat je de weergave vaker kunt gebruiken. Ook kun je je eigen grafieken creëren. Je kunt rapporteren over verschillende items, zoals bijvoorbeeld planning-items, resources, risico’s, leerpunten, documenten en boekingsregels. Alle on screen rapportages kunnen worden gedownload als Word of Excel document.

Een automatisch rapport wordt gemaakt en gegenereerd in Excel of Word. In de Quick Guide van Fortes Change Cloud vind je hier meer over.

Hoe maak ik een klassieke rapportage?

Er zijn een paar manieren om een rapport te maken in de klassieke rapportage tab van een project; door het weergeven van specefieke gegevens door middel van een weergave, door het gebruik van een widget of door het creëren van een timeline rapport.

1. Raadpleeg een weergave door te klikken op het onderwerp waarover je een rapportage wilt hebben (onder het kopje Rapporten). In de popup die opent selecteer je vervolgens de weergave die je wilt gebruiken voor de rapportage. Lees hier meer over het creëren van weergaven.
  2. Gebruik een widget om de gegevens weer te geven. Een widget is een handige, visuele tool om inzicht te krijgen in gegevens van een project, zoals bijvoorbeeldeen grafiek die de geplande en gealloceerde uren van het project weergeeft.
    • Om een widget toe te voegen aan de klassieke rapportage tab van een project klik je op Wijzig widgets. Hier kies je welke widget(s) je wilt tonen op de pagina.
    • De widget moet je daarna nog configureren, zodat het de juiste gegevens weergeeft.
  3. Creëer een timeline rapport om een timeline weergave te maken van boekingsregels. Lees hier meer over timeline rapporten.
Een rapportage met behulp van een weergave

Hoe creëer ik een weergave?

1. Kies de gegevens die je in de weergave wil door de relevante kolommen te selecteren voor je weergave. Dit doe je door te klikken op weergave en vervolgens op Kolommen kiezen. Je kunt de kolommen selecteren, de volgorde van de kolommen bepalen en de sortering en het aantal getoonde regels instellen. De weergave verschijnt op het scherm als aangepaste weergave.
  1. Filter de gegevens in de weergave door één of meerdere filters in te stellen. Dit doe je door te klikken op weergave en vervolgens op Filters instellen. Kies het veld dat je wilt gebruiken om te filteren, selecteer de voorwaarde waarop je wilt filteren en klik op voeg filter toe. De filter wordt gelijk gebruikt.
  2. Sla de weergave op voor hergebruik, zodat je hem niet elke keer opnieuw hoeft te creëren. Om de ingestelde weergave op te slaan voor hergebruik klik je op weergave en vervolgens op Opslaan. Kies een naam en een type voor de weergave. Er zijn verschillende types om uit te kiezen:
    • Persoonlijk: alleen zichtbaar voor de gebruiker die hem opslaat.
    • Lokaal: zichtbaar voor iedereen op de plek waar je de weergave aanmaakt.
    • Globaal: zichtbaar voor iedereen op alle niveaus (deze optie is alleen beschikbaar voor admins).
  3. Beheer verschillende weergaven door te klikken op weergave en op Weergaven beheren. Hier kun je het type en de naam van een weergave aanpassen, weergaven verbergen of verwijderen of een opmerking toevoegen aan een weergave.
Weergaven beheren

Wat is een timeline weergave?

In het kader Timeline rapporten kun je timeline weergaven maken van boekingsregels. Timeline weergaven stel je anders in dan gewone weergaven. Timeline weergaven tonen namelijk boekingsregels gesommeerd per (in te stellen) tijdsperiode.

Hoe werk ik met een timeline weergave?

1. Open het venster met timeline rapporten door te klikken op boekingsregels in het kader Timeline rapporten. Een popup met een timeline rapport opent.
  2. Pas de timeline rapport aan naar jouw wensen door te klikken op weergave en vervolgens op Basisinstellingen. Je kunt verscheidene instellingen aanpassen, waaronder de eenheid (uren of geld), schaal, startdatum, horizon, het filter, de keuze tussen tabel en grafiek en de keuze welke velden te tonen. Klik op ok en bekijk het resultaat.
Voorbeeld van een timeline weergave